Sa intelegem pariurile pe snooker

Snookerul este un sport foarte frumos, mai ales pentru cei pasionati de strategie si acuratete, insa daca vizionezi pentru prima data acest sport s-ar putea sa iti ia ceva timp pana te obisnuiesti cu regulile.
 
Inca de acum aproximativ 20 ani Eurosport transmite, in general, cel putin o data la doua luni un eveniment de snooker la care iau parte jucatori profesionisti. Evident, comentariul este in limba romana, astfel ca, ajutat si de comentator, vei  putea deprinde regulile acestui sport in cateva zile sau chiar ore. La inceput vor fi mai greu de inteles, insa pe parcurs te vei obisnui cu ele, spre deosebire de reguli din alte sporturi acestea fiind usor de memorat.
 
In functie de competitie, un meci de snooker este alcatuit din maxim 9, 11 sau mai multe frame-uri. Intalnim si competitii in care intalnirea este castigata de primul care ajunge la 4 frame-uri, uneori aceasta fiind decisa dupa un frame, insa sunt rare astfel de cazuri in calendarul sezonului de snooker. Un frame dureaza, in medie, aproximativ 20 sau 25 minute, insa am intalnit si jocuri care s-au decis dupa o ora sau, din contra, care s-au incheiat dupa mai putin de 10 minute. Recordul ii apartine lui Ronnie O’Sullivan, care a incheiat cu break maxim un frame in ceva mai mult de 5 minute.
 
Sigur, nu se joaca incontinuu pana se atinge numarul maxim de frame-uri sau pana ce un jucator nu mai poate fi ajuns. Astfel, dupa 4 frame-uri se efectueaza o pauza de 10 minute, dupa care se mai disputa 4 sau 5 frame-uri, apoi incheindu-se respectiva sesiune. Jocul se va relua cu o alta sesiune, cu acelasi format, in cateva ore. Exceptie fac jocurile care au un numar maxim de 11 frame-uri, unde in prima repriza se vor disputa 5 frame-uri, iar in a doua un numar maxim de 6 frame-uri.
 

Care sunt regulile la snooker?

Un frame incepe cu 21 bile colorate (15 rosii+ 6 de alte culori), la care se adauga bila alba, pozitiile lor fiind bine determinate. Niciodata varful tacului nu poate atinge o alta bila decat cea alba, asta insemnand ca jucatorii vor lovi bilele colorate cu ajutorul celei  albe. Scopul este acela ca intr-un frame sa acumulezi mai multe puncte decat adversarul. Asta se poate realiza dintr-o singura vizita la masa (destul de rar) sau din mai multe.
 
Cel care se afla la masa trebuie sa trimita alternativ in buzunar o bila rosie si o bila colorata (in aceasta ordine). Sigur, daca trimite doua sau chiar trei bile rosii (s-au mai vazut cazuri) in buzunar din aceeasi lovitura nu va fi penalizat. Fiecare bila rosie valoreaza un punct, bila galbena valoreaza 2 puncte, cea verde 3 puncte, cea maro 4 puncte, cea albastra 5 puncte, cea roz 6 puncte si cea neagra 7 puncte.
 
Daca bila alba va intra in buzunar jucatorul advers va primi 4 puncte. La fel se intampla si daca bila alba nu atinge nicio bila. In schimb, daca nu atinge bila rosie (atunci cand este cazul), iar in drumul ei atinge o alta bila colorata, adversarul va primi de la 4 pana la 7 puncte (in functie de bila colorata atinsa). Astfel, daca o atinge pe cea galbena, verde sau maro, adversarul va primi 4 puncte; daca o va atinge pe cea albastra va primi 5 puncte; daca o va atinge pe cea roz va primi 6 puncte, iar daca o va atinge pe cea neagra adversarul va primi 7 puncte.
 
Mai multe puncte consecutive reusite de un jucator dintr-o singura vizita la masa reprezinta un break. Deseori sunt reusite breakuri de peste 50 puncte, mai rar (o data sau de doua ori pe meci) de peste 100 puncte) si foarte rar breakul maxim, in valoare de 147 puncte. Un meci  nu se poate incheia niciodata la egalitate decat in cadrul unui anumit eveniment din cadrul circuitului mondial, acolo unde jucatorii evolueaza in grupe, numarul maxim de frame-uri fiind par.
 
Sa spunem ca englezii au dominat acest joc dintotdeauna, facand-o si in prezent. In ultimii ani au aparut insa cativa chinezi, odata cu succesul lor aparand si alti jucatori din aceasta tara in circuitul profesionist. Actualmente, in circuit se afla 57 englezi, 22 chinezi, 12 jucatori din Tara Galilor, 10 scotieni, 6 thailandezi, 4 irlandezi si lista poate continua. Din pacate, nu avem niciun roman aici si vor mai trece multi ani pana va patrunde unul.


Ce pariuri sportive intalnim la snooker?

La orice casa de pariuri online importanta gasesti pariuri pe snooker, numarul de optiuni nefiind insa prea mare, mai ales in cazul evenimentelor modeste. Pariurile live sunt la mare cautare aici, deoarece, in multe cazuri, acestea apar pentru fiecare frame. Sigur, la Campionatul Mondial, eveniment care incheie intotdeauna un sezon si care se desfasoara in a doua jumatate a lunii aprilie, gasim destule pariuri live.
 

Aici poti vedea ce pariuri live poti gasi pentru snooker

 Cat despre pariurile pre-live pe snooker, in afara celui pe castigatorul final, mai putem paria pe castigatorului primului frame, pe scorul dupa prima repriza (4 frame-uri) sau pe numarul de breakuri de peste 100 puncte din acel meci.
Aici gasesti o oferta bogata pe meciuri de snooker

Indiferent de sportul pe care alegi sa joci la pariuri sportive, nu transforma aceasta pasiune intr-un mod de viata. Joaca cu atentie, disciplina si rabdare, urmand sfaturile pe care le gasesti in articolele noastre de  la scoala pariurilor

 
Sursa foto Feat.: www.maximumsnooker.com