Prezentare competitie Cupa Confederatiilor 2017

In fiecare an ce precede Campionatul Mondial de fotbal se organizeaza Cupa Confederatiilor in aceeasi tara in care se va disputa turneul final, in special pentru a vedea ce mai este de imbunatatit.

Cupa Confederatiilor a ajuns la cea de-a zecea editie, aceasta avand loc in Rusia, in perioada 17 iunie-2 iulie. In afara de tara gazda, la competitie participa detinatoarea Cupei Mondiale, Germania, impreuna cu invingatoarele celor 6 campionate ale confederatiilor (UEFA, CONMEBOL, AFC, CAF, CONCACAF si OFC). Vorbim aici despre Portugalia, Chile, Australia, Camerun, Mexic si Noua Zeelanda, cu specificatia ca aceasta este prima editie a Cupei Confederatiilor in care Australia reprezinta Asia, pana acum reprezentand Oceania. Dintre acestea 3 nationale se afla la debutul in aceasta competitie. Este vorba despre Portugalia, Chile si, evident, Rusia. Marea absenta este Brazilia, de 3 ori castigatoare a Cupei Confederatiilor. Aceasta a fost eliminata in 2015 la penalty-uri in sferturile Copa America.
 

Stadioane


Patru sunt stadioanele care vor gazdui meciurile de la Cupa Confederatiilor: Krestovsky Stadium (Sankt Petersburg), Kazan Arena (Kazan), Otkrytiye Arena (Moscova) si Fisht Olympic Stadium (Sochi).
 
  • Krestovsky Stadium (68 134 locuri)

Mai este denumit Zenit Arena, gazduind meciurile echipei Zenit Sankt Petersburg incepand de luna trecuta. Stadionul trebuia initial sa fie gata in 2009, insa o serie de lucruri neprevazute au intarziat constructiile. Acesta a fost terminat, in final, in luna aprilie a acestui an, insa toamna trecuta se descoperisera multe nereguli la stadion. Vom vedea daca au fost reglate intre timp. La Cupa  Confederatiilor Krestovsky Stadium va gazdui 4 meciuri, inclusiv finala.
 
  • Kazan Arena (45 379 locuri)

Terminat de construit in 2013, Kazan Arena este locul in care Rubin Kazan isi disputa meciurile de pe teren propriu. De punctat ca aici se gaseste cel mai mare ecran in afara stadionului din Europa. Kazan Arena va gazdui tot 4 meciuri, printre care o semifinala.
 
  • Otkrytiye Arena (45 360 locuri)

Stadionul era programat a fi gata in perioada 2009-2010, insa procesul de constructie a fost intarziat din diverse motive. In 2010 proiectul a fost respins de catre o echipa de arhitecti, astfel ca stadionul a fost deschis oficial abia in 2014. Pe acesta Spartak Moscova disputa meciurile de pe teren propriu. Otkrytiye Arena va gazdui 4 meciuri, inclusiv cel pentru locul 3.
 
  • Fisht Olympic Stadium (47 659 locuri)

Dupa cum se poate deduce din denumire, acest stadion a fost folosit pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice din 2014. Mai exact, aici au fost organizate Ceremoniile de Deschidere si de Inchidere. Stadionul a fost deschis in 2013, echipa nationala a Rusiei  disputand cateva meciuri, fiind folosit si drept centru de antrenament. In luna ianuarie a anului 2015 au inceput renovarile la stadion, care au durat pana in noiembrie 2016. Fisht Olympic Stadium va gazdui 4 meciuri la Cupa Confederatiilor, printre care o semifinala.
 

Avem un roman la Cupa Confederatiilor


In 2013 Cupa Confederatiilor a fost prima competitie internationala la care s-a introdus tehnologia video. Conceptul este pastrat si pentru 2017, printre cei 3 arbitri europeni asistenti video numarandu-se si Ovidiu Hategan. Ceilalti doi asistenti video din Europa se numesc Artur Soares Dias din Portugalia si Clement Turpin din Franta. Alti asistenti video provin din Uzbekistan, Senegal, SUA, Paraguay si Brazilia.
 
Cat despre arbitrii de centru, din Europa au fost delegati sarbul Milorad Mazic, italianul Gianluca Rocchi si slovenul Damir Skomina. In afara acestora, avem arbitri de centru din Arabia Saudita, Iran, Gambia, SUA, Argentina si Columbia.
 

Alte aspecte


Competitia va putea fi privita in 19 tari, plus pe intreg continentul sud-american. Din pacate, printre aceste  tari nu se numara Romania. Constatam insa ca turneul se va viziona in tari precum India, Philippine, Indonezia, Malaezia, Armenia si chiar Vietnam.
 
Cupa Confederatiilor este un turneu amical spre oficial, echipele fiind motivate sa joace la potential maxim de aspectul financiar. Astfel, castigatoarea va primi 5 milioane dolari, finalista 4.5 milioane dolari, ocupanta locului trei 3.5 milioane dolari, echipa de pe locul 4 se va alege cu 3 milioane dolari, iar reprezentativele care vor fi eliminate in faza grupelor vor primi doua milioane dolari.