Scoția - Ucraina, semifinala barajului de calificare la Campionatul Mondial | Ponturi la pariuri

Scoția - Ucraina (marți, ora 21:45, Digi Sport 2, OrangeSport, PrimaSport) este semifinala restantă din cadrul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial din Qatar. Învingătoarea va juca contra Țării Galilor pentru un loc la cea mai importantă competiție din lume.

Partidele de baraj au avut loc în martie, însă această dispută a trebuit amânată, din cauza faptului că Rusia a invadat Ucraina. FIFA a găsit o dată liberă pentru 1 iunie, urmând ca învingătoarea din duelul Scoția - Ucraina să joace finala play-off-ului, cu Țara Galilor, pe 4 iunie.

Scoția - Ucraina | Ambele formații, fără prezență la Mondial în ultimii 16 ani

Scoția a fost mult timp o prezență constantă la Campionatul Mondial, adunând până în prezent nu mai puțin de 8 turnee finale, 5 dintre ele consecutive, între 1974 și 1990. În ultimii 32 de ani, însă, cei porecliți "Tartan Army" au mai bifat o singură prezență la un turneu final de CM, în 1998.

Scoțienii nu au trecut niciodată de grupe la Mondial, dar au fost foarte aproape de acest lucru în 1982, când doar golaverajul i-a separat de Uniunea Sovietică (locul 2), într-o grupă câștigată de Brazilia. Vorbim de generația lui Gordon Strachan și Graeme Souness, o echipă care se lupta de la egal la egal în anii '80 cu aproape orice formație din Europa.

În ceea ce o privește pe Ucraina, de la începutul anilor '90, când a obținut independența față de URSS, am asistat la un singur turneu final cu galben-albaștrii la start. În 2006, însă Ucraina nu doar că a obținut biletele pentru Mondialul din Germania, dar a și impresionat.

Shevchenko&Co s-au clasat acum 16 ani pe locul secund, într-o grupă câștigată de Spania, pentru ca apoi să treacă, în optimi, de Elveția. În sferturi, însă, ucrainenii nu au avut nicio șansă în fața squadrei azzurra, viitoarea campioană mondială eliminându-i după un meci unidirecționat (3-0 pentru formația antrenată de Marcello Lippi).

Cât de pregătită e Ucraina de duelul cu Scoția?

Odată cu invazia rusă, campionatul intern din Ucraina s-a întrerupt. În momentul în care Putin a declanșat "operațiunea specială", Liga 1 din Ucraina era în pauza competițională. Ca atare, campionatul s-a terminat după 18 meciuri, cu cele două mari formații ale Ucrainei, Șahtior Donețk și campioana în exercițiu, Dinamo Kiev, luptându-se pentru titlu. Vorbim, evident, despre un titlu care nu va mai fi acordat niciodată.

Aproximativ jumătate dintre jucătorii din lotul lui Oleksandr Petrakov joacă pentru cei doi granzi, alți doi fotbaliști importanți provenind de la Dnipro. A fost o problemă evidentă pentru antrenorul principal al Ucrainei, dar aceasta s-a reglat rapid, într-o oarecare măsură. Chiar dacă jucătorii din campionatul intern nu au mai avut meciuri în picioare, aceștia au primit o dispensă specială pentru a părăsi țara, pentru a se antrena cu cluburile lor departe de teatrul de război. Ei și-au stabilit apoi tabăra la Brdo, lângă capitala slovenă Ljubljana.

Au rămas acolo în formulă completă (jucătorii de națională din campionatul intern) de la începutul lunii mai, în această perioadă jucând trei amicale, împotriva unor echipe de club din Germania, Italia și Croația. Evident, vorbim de un simulacru de pregătire, dar, chiar și așa, s-a obținut o victorie de prestigiu, 2-1 împotriva lui Borussia Moenchengladbach.

Acelor jucători li s-au alăturat încet-încet cei care joacă în alte părți ale Europei, inclusiv Yaremchuk (atacantul de la Benfica), Vitaliy Mykolenko (fundașul stânga de la Everton), Oleksandr Zinchenko (apărătorul de bandă stânga al lui City) și Andriy Yarmolenko (mijlocașul ofensiv al lui West Ham).

În weekend, echipa Ucrainei a organizat un "sparring", cu o echipă care joacă în "stilul naționalei Scoției", iar portarul Pyatov a fost extrem de mulțumit de relațiile de joc. "Suntem pregătiți de Scoția" a spus veteranul de 37 de ani din poarta galben-albaștrilor.

Robertson a ajuns târziu în cantonamentul Scoției

Fără îndoială, marea vedetă a Scoției în acest moment este Andrew Robertson, fundașul stânga al lui Liverpool. Apărătorul de 28 de ani e considerat de mulți cel mai bun din lume pe postul său, în special aportul său ofensiv impresionând.

Doar că Robbo nu a avut parte de o pregătire ca la carte înainte de barajul cu Ucraina, fiind nevoit să joace sâmbătă, la Paris, finala Ligii Campionilor (pierdută de formația sa în fața lui Real Madrid 0-1).

După disputa de pe Stade de France, Robertson nu s-a dus direct în cantonamentul Scoției, cum sperau fanii, ci a mai pierdut o zi pentru parada pregătită de Liverpool. Chiar dacă au ratat principalele două obiective ale sezonului - titlul și Champions League - oficialii "cormoranilor" au organizat duminică o petrecere în care jucătorii le-au prezentat fanilor cele două trofee cucerite în actuala stagiune: Cupa Ligii și Cupa Angliei.

Deja, în Scoția mai mulți jurnaliști au semnalat că această atitudine înseamnă o deconectare a lui Robbo de la importanța partidei cu Scoția, dar fundașul stânga a demonstrat mereu că, atunci când intră pe teren, e concentrat 100% la ce are de făcut și luptă până la ultima picătură de energie.

Scoția - Ucraina | Formații probabile și absențe

Scoția se confruntă cu două probleme mari înainte de meciul contra Ucrainei. Prima este una pe care selecționerul o știa de ceva timp, după ce Kieran Tierney, starul lui Arsenal, s-a accidentat încă din iarnă.

A doua, însă, a apărut pe ultima sută de metri: Ryan Jack s-a accidentat duminică, astfel că stafful tehnic a fost nevoit să apeleze de urgență la Allan Campbell.

Steve Clarke ne-a obișnuit de ceva timp cu un modul 3-4-2-1, marea întrebare fiind legată de atacantul care va conduce ofensiva. Mult timp, selecționerul l-a preferat pe Dykes, dar Che Adams, după un sezon foarte bun cu Southampton, ne-a arătat că ar trebui să fie prima opțiune.

Primul "11" probabil al Scoției

  • Gordon - Hendry, Hanley, Cooper - O'Donnell, McTominay, McGregor, Robertson - McGinn, Christie - Che Adams

În ceea ce îl privește pe Oleksandr Petrakov, el nu are probleme de lot, dar rămâne de văzut cum pot evolua jucătorii săi fără meciuri în picioare de câteva luni într-o partidă de asemenea intensitate. Zinchenko va evolua mai mult ca sigur la mijloc, în contextul în care banda stângă a apărării pare anexată de Mykolenko, după prestațiile acestuia în Premier League, în tricoul lui Everton.

Primul "11" probabil al Ucrainei

  • Pyatov - Karavaev, Zabarnyi, Matvienko, Mykolenko - Malinovskyi, Stepanenjo, Zinchenko - Yarmolenko, Yaremchuk, Tsygankov

Scoția - Ucraina | Date statistice și ponturi la pariuri

După ce a câștigat 6 meciuri la rând în preliminarii, pentru a câștiga lupta pentru locul secund în grupă, Scoția e la două partide distanță de Mondialul din Qatar. Dar Ucraina, adversara din semifinala barajului, vine și ea după o perioadă bună, fiind neînvinsă de 8 partide (două victorii, 6 egaluri).

Avantajul scoțienilor ca urmare a faptului că meciul se joacă pe Hampden Park din Glasgow e incontestabil, în contextul în care acesția nu au pierdut niciuna din ultimele 11 dispute jucate aici în precedentele preliminarii (8 victorii și 3 egaluri). "Dacă s-ar fi jucat în orice altă țară, probabil că Ucraina ar fi plecat cu prima șansă", a spus căpitanul Scoției, Andy Robertson, convins că publicul va fi cu adevărat al 12-lea jucător pentru echipa sa.

Ucraina vine, însă, extrem de motivată, situația geo-politică fiind una care să îi însuflețească și mai tare pe băieții lui Petrakov. "Vrem să le oferim șansa ucrainenilor să zâmbească, fie și pentru numai câteva secunde", a explicat Zinchenko înainte de duelul de miercuri seară.

În ultima partidă jucată de Ucraina pe Hampden Park, Scoția s-a impus cu 3-1, dar vorbim de o confruntare care a avut loc tocmai în 2007, în preliminariile pentru Euro 2008. Acum, datele problemei sunt cu totul altele, dar e limpede că gazdele vor avea un mare avantaj grație publicului. De altfel din cele 6 play-off-uri de calificare în Qatar jucate până acum pe toate continentele, în 5 dintre cazuri la Mondial au mers formațiile care au jucat pe teren propriu.

Scoția e, așadar, favorită, atât grație locației partidei, dar și a faptului că unii dintre jucătorii Ucrainei nu au meciuri în picioare. Totuși, suntem convinși că Ucraina va veni ultra-motivată, astfel că poate să împingă partida dincolo de cele 90 de minute regulamentare.

Recomandăm, în schimb, un pariu pe goluri. Ne așteptăm la o confruntare extrem de echilibrată, tacticizată și închisă, astfel că nu vedem să se înscrie mult. Un pariu de tipul sub 2,5 goluri are șanse mari să iasă, iar cota oferită de 888sport.ro pentru o asemenea selecție e una tentantă: 1,5.

Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.